Diş Eti Tedavisi

Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği olarak bilinen uygulama, aslın başlangıç diş eti tedavisidir. Çünkü mevcut diş taşları çok az miktarda da olsa bulunduğu bölgede diş eti enfeksiyonuna ( gingivitis) sebep olur. Diş taşı miktarı arttıkça ileri diş eti enfeksiyonu ( periodontitis) meydana gelir. Diş taşı etkeni haricinde, kişide genetik temelli diş eti hastalığı olabilir. Genetik sebebi ile oluşan periodontitis şu anlama gelir; kişinin ağız florası içeriği ( tükrük yapısı) , tükrük içerisindeki mikroorganizma dengesi, bağışıklık sistemi ( savunma sistemi ), diş eti biyotipi, tükrük yoğunluğu , tükrük akışkanlığı, sistemik hastalıklar, metabolik hastalıklar gibi sebepler ile diş etinin sağlıklı olamaması ve periodontitise sebep olan bakterilerin kolaylıkla hastalığa sebep olmasıdır.
Detaylı bir diş taşı temizliği, başlangıç diş eti enfeksiyonunun en etkili tedavisidir. Fakat bunu beyazlatma ile karıştırmayalım. Diş taşı temizliği diş çevresindeki , diş eti ve diş birleşimindeki 3mm ilk ceplerin diş taşından ve plaktan temizlenmesi işlemidir. Doğru teknik ve yöntem ile yapıldığında 1 hafta sonra gingivitis tamamen geçer. Tabiki işlem sonrası kişinin doğru teknikle diş fırçalaması doğrultusunda sonuca ulaşılır.

 

Küretaj Tedavisi

Diş ve diş eti kenarı birleşimi cep derinliği 3/6 mm ise diş taşı temizliği yeterli olmaz. Diş taşı temizliği yapıldıktan 1 hafta sonra cep derinliği olan bölgelere lokal anestezi altında küretaj tedavisi yapılır. Küretaj işleminde hem derin ceplerdeki diş taşları uzaklaştırılır, kök yüzeyi düzleştirilir ve enfekte diş eti dokusu ortamdan uzaklaştırılır. Doğru teknik ve uygulama ile kişi bakımına da dikkat ederse, 3 hafta sonrasında cep muayenesi yapılır ve iyileşme gerçekleşmiş olur.
6 mm ve üzeri cep derinliği var ise hastamızda, diş eti açılmadan ulaşamayacağımız alanlar var denektir. Diş taşı temizliğinden 1 hafta sonra lokal anestezi ile diş eti kaldırılır görünmeyen bölgeler net bir şekilde görülür. Diş taşları uzaklaştırılır, kök yüzeyi düzleştirilir, enfekte diş eti dokuları temizlenir, gerekiyorsa kemik tozu ( greft) ve kemik örtüsü ( membran ) uygulanır. En son diş eti primer olarak ( dikiş ile) kapatılır. 10 gün sonra dikişler alınır. 3 hafta / 2 ay aralığında iyileşme kontrolleri yapılır.

Bu içeriğimizi beğendiyseniz paylaşabilirsiniz